by
by ru en
Аа
Aa Aa Aa

Гарачая лінія

Міністэрства аховы здароўя:

(017) 222-70-80
Упраўленнi аховы здароўя

Мінск:

(017) 285-00-10

Мінская вобласць:

(017) 517-20-25

Брэсцкая вобласць:

‎(0162) 58-09-93

Віцебская вобласць:

(0212) 47-40-70

Гомельская вобласць:

(0232) 75-44-87

Гродзенская вобласць

(0152) 72-13-45

Магілёўская вобласць:

(0222) 27-36-42

Прафілактыка кішачных інфекцый

Як засцерагчы сябе і звесці да мінімуму верагоднасць заражэння ў сезон кішачных інфекцый.

Лета - сезон кішачных інфекцый. Сапсаваныя садавіна і гародніна, ігнараванне правіл асабістай гігіены і невыкананне правілаў захоўвання прадуктаў з'яўляюцца асноўнымі фактарамі рызыкі.

Як засцерагчы сябе і звесці да мінімуму верагоднасць заражэння, распавялі загадчыца лабараторыі інфекцый з прыродным рэзервуарам ДУ «Рэспубліканскі навукова-практычны цэнтр эпідэміялогіі і мікрабіялогіі» Тамара Амвросьева і намеснік галоўнага ўрача ДУ «Рэспубліканскі цэнтр гігіены, эпідэміялогіі і грамадскага здароўя» Ірына Глінская.

«Можна вылучыць тры асноўныя групы узбуджальнікаў кішачных інфекцый - гэта бактэрыі, вірусы і найпростыя. У цяперашні час найбольшую занепакоенасць выклікаюць вірусныя інфекцыі. Узбуджальнікамі вірусных інфекцый выступаюць ротовірусы, наравірусы, адэнавірусы, сапавірусы, астровірусы і энтэравірусы. На тэрыторыі нашай краіны дамінуюць першыя тры групы. Асноўнымі шляхамі іх перадачы з'яўляюцца кантактна-бытавы, паветрана-кропельны, водны і харчовы. Лета і восень - перыяды падвышанай рызыкі», - кажа Тамара Амвросьева.

Пра тое, як ідзе сітуацыя ў Беларусі, распавяла Ірына Глінская:

«На працягу апошніх 5-6 гадоў колькасць выпадкаў заражэння кішэчнымі інфекцыямі, якія рэгіструюцца, застаецца стабільнай. Яны, у асноўным, адзінкавыя, групавых выпадкаў захворванняў за гэтае паўгоддзе зарэгістравана не было. Захоўваецца тэндэнцыя перавагі вірусных кішачных інфекцый у структуры захворвання: на іх долю прыпадае прыкладна 60%, а сярод іх пераважаюць ротавірусы. Калі мы назіралі перавагу бактэрыяльных кішачных інфекцый, большую долю з іх складалі сярэднецяжкія і цяжкія клінічныя формы захворвання ў той час, як сярод вірусных большую ўдзельную вагу маюць лёгкія і сярэднецяжкія. Пры гэтым заразіцца віруснымі кішачнымі інфекцыямі лягчэй, чым бактэрыяльнымі, інфіцыраванная доза пры вірусных інфекцыях значна менш. Самы распаўсюджаны шлях перадачы - кантактна-бытавы».

Правілы прафілактыкі кішачных інфекцый вельмі простыя:

  • для піцця выкарыстоўваць толькі ваду гарантаванай якасці (бутыляваную або кіпячоную);

  • не купацца ў непрызначаных для гэтага месцах;

  • не купляць прадукты ў месцах несанкцыянаванага гандлю;

  • мыць рукі перад ежай;

  • не ўжываць прадукты пасля заканчэння іх тэрміну прыдатнасці, а таксама выконваць правілы захоўвання прадуктаў у хатніх умовах.

Адпраўляючыся на далёкія адлегласці, не бярыце з сабой прадукты, якія хутка псуюцца. Перад тым як перакусіць трэба абавязкова памыць рукі або выкарыстоўваць вільготныя сурвэткі.

Захаванне гэтых элементарных правілаў дапаможа знізіць рызыку ўзнікнення кішачных інфекцый.


464
Вяртанне да спісу

Іншыя навіны

Карысныя рэсурсы

Адміністрацыйныя рэсурсы