by
by ru en
Аа
Aa Aa Aa

Гарачая лінія

Міністэрства аховы здароўя

(017) 222-70-80
Упраўленнi аховы здароўя:

Мінск:

(017) 285-00-10

Мінская вобласць:

(017) 517-20-25

Брэсцкая вобласць:

(0162) 21-51-47

Віцебская вобласць:

(0212) 47-40-70

Гомельская вобласць

(0232) 75-44-87

Гродзенская вобласць:

(0152) 72-13-45

Магілёўская вобласць:

(0222) 27-36-42

Для ўезду замежных грамадзян на тэрыторыю Рэспублікі Беларусь, у тым ліку для атрымання спецыялізаванай медыцынскай дапамогі, неабходна афармленне візы (за некаторым выключэннем, устаноўленым заканадаўствам і міжнароднымі дамовамі).

Візавы рэжым на ўсталяваны заканадаўствам і міжнароднымі дамовамі тэрмін не распаўсюджваецца на грамадзян наступных дзяржаў:

  • Краін СНД (акрамя Туркменістана);
  • Македоніі - да 30 дзён;
  • Кубы - да 30 дзён;
  • Сербіі і Чарнагорыі - да 30 дзён;
  • Манголіі - да 30 дзён;
  • Венесуэлы - да 90 дзён.

У выпадку, калі тэрмін знаходжання перавысіць дазволены, неабходна паклапаціцца пра афармленне візы.

Выключэнне таксама складаюць уладальнікі дыпламатычных пашпартоў наступных краін:

  • Аргенціна;
  • Бразілія;
  • КНР;
  • Венгрыя;
  • Індыя;
  • Іран;
  • Македонія;
  • Румынія;

  • Славакія;
  • Туркменістан;
  • Турцыя;
  • В'етнам.

Для грамадзян 80 краін свету уведзены 5-дзённы бязвізавы рэжым пры ўездзе на тэрыторыю рэспублікі праз Нацыянальны аэрапорт Мінск. Больш падрабязна пра гэта вы можаце даведацца тут.

Для ўезду ў Рэспубліку Беларусь існуе тры тыпы віз:

  • Кароткатэрміновая – выдаецца на тэрмін да 90 дзён для адно, дву-, шматразовага ўезду ў краіну;
  • Доўгатэрміновая – выдаецца тэрмінам да аднаго года і дазваляе яе ўладальніку шматкроць уязджаць у краіну;
  • Транзітная – выдаецца тэрмінам да аднаго года і дазваляе ўязджаць у Беларусь на 2 дні.
  • Права выдачы віз для ўезду ў Рэспубліку Беларусь маюць:

  • Консульскія аддзяленні Беларусі;
  • Дыпламатычныя прадстаўніцтвы Беларусі;
  • Консульскі цэнтр Міністэрства замежных спраў у аэрапортах Мінск-1 і Мінск-2 (для грамадзян тых краінаў, у якіх няма прадстаўніцтваў Беларусі).
  • Для атрымання візы неабходны наступныя дакументы, якія падаюцца ў консульскае аддзяленне або прадстаўніцтва Беларусі: :

    • Запоўненую анкету на атрыманне візы – 1 экзэмпляр;
    • Фатаграфію пашпартнага ўзору, даўнасць якой павінна складаць не больш за 6 месяцаў (памер 35 х 45 мм, у анфас, выкананую на светлым фоне без чарнілаў і зморшчын; 70-80% вертыкальнага памеру здымка павінен займаць твар) - 1 штука;
    • Актуальны пашпарт, тэрмін дзеяння якога павінен складаць не менш за 90 дзён з даты заканчэння тэрміну дзеяння візы і як мінімум дзвюма вольнымі старонкамі для віз;
    • Дакументы візавай падтрымкі (арыгінал пісьмовага запрашэння з подпісам і пячаткай запрашаючага боку, калі запрашае кампанія). Грамадзяне Аўстраліі, Аўстрыі, Андоры, Аргенціны, Бахрэйна, Бельгіі, Балгарыі, Бразіліі, Вялікабрытаніі, Венгрыі, Германіі, САР КНР Ганконг, Грэцыі, Даніі, Ірландыі, Ісландыя, Іспаніі, Італіі, Канады, Катара, Кіпра, Карэі, Кувейта, Латвіі , Літвы, Ліхтэнштэйна, Люксембурга, САР КНР Макао, Мальты, Манака, Нідэрландаў, Новай Зеландыі, Нарвегіі, Аб'яднаных Арабскіх Эміратаў, Амана, Польшчы, Партугаліі, Румыніі, Сан-Марына, Саудаўскай Аравіі, Славакіі, Славеніі, ЗША, Уругвая, Фінляндыі , Францыі, Харватыі, Чэхіі, Чылі, Швейцарыі, Швецыі, Эстоніі і Японіі па рашэнні консульскай службовай асобы могуць быць вызваленыя ад прадастаўлення дакументаў візавай падтрымкі, якія пацвярджаюць мэту і ўмовы паездкі, пры афармленні віз на тэрмін да 30 сутак на ўезд у мэтах ажыццяўлення дзелавой паездкі альбо па прыватных справах, а таксама ўдзелу ў спартыўных або культурных мерапрыемствах;
    • Дадатковыя дакументы, агавораныя з консульскім аддзелам (у залежнасці ад мэты візіту і тыпу візы, якая запытваецца);
    • Дагавор абавязковага медыцынскага страхавання, заключаны з РУП «Белдзяржстрах» або «Белэксімгарант», альбо дагавор медыцынскага страхавання, заключаны з любой замежнай страхавой арганізацыяй;
    • Пацвярджэнне аплаты абавязковага консульскага збору.

    Рашэнне аб адкрыцці візы для ўезду замежнага грамадзяніна ў Рэспубліку Беларусь або адмове ў яе выдачы прымаецца консульскай службовай асобай на падставе разгляду прадстаўленых дакументаў, праведзенай праверкі і сумоўя. Тэрмін разгляду хадайніцтва складае 5 працоўных дзён з моманту яго падачы. У экстраных выпадках гэты перыяд можа быць скарочаны да 2 дзён, аднак консульскі збор будзе ў два разы вышэйшы.

    Консульская службовая асоба мае права адмовіць у выдачы візы без тлумачэння прычын, скараціць тэрмін дзеяння візы, яе кратнасць, павялічыць тэрмін разгляду хадайніцтва.

    У выпадку адмовы ў выдачы візы консульская аплата не вяртаецца.

    З 1 студзеня 2017 года, згодна з Законам Рэспублікі Беларусь ад 18 кастрычнiка 2016 г. «О внесении изменений и дополнений в Налоговый кодекс Республики Беларусь», стаўкі консульскіх збораў на выдачу віз склалі:

    • 60 еўра - для індывідуальнай візы ( незалежна ад кратнасці і віду);

    • 10 еўра з чалавека - для групавой візы.

    Выключэнне складаюць грамадзяне і жыхары краін з асаблівым статусам. Так, для Латвіі, Літвы, Польшчы, Эстоніі консульскі збор ніжэйшы, а для Японіі і Сербіі адсутнічае зусім.

    Консульскія зборы за выдачу віз грамадзянам Літвы, Латвіі, Польшчы, Эстоніі і асобам без грамадзянства, якія пастаянна пражываюць на тэрыторыі Літвы, Латвіі, Эстоніі.

    Тып візы

    Звычайныя (5 працоўных дзён)

    Тэрміновыя (48 гадзін)

    Кароткатэрміновая віза тэрмінам дзеяння да 90 дзён

    Аднаразовая

    25 еўра

    50 еўра

    Двухразовая

    35 еўра

    70 еўра

    Шматразовая

    60 еўра

    120 еўра

    Доўгатэрміновая віза тэрмінам дзеяння да 1 года

    Шматразовая

    60 еўра

    120 еўра

    Групавая віза

    Аднаразовая (з чалавека)

    10 еўра

    20 еўра

    Двухразовая (з чалавека)

    18 еўра

    36 еўра


    Консульскія зборы за выдачу віз грамадзянам усіх іншых краін, акрамя Ірана, Кітая, Сербіі, Японіі

    Тып візы

    Звычайныя (5 працоўных дзён)

    Тэрміновыя (48 гадзін)

    Кароткатэрміновая віза тэрмінам дзеяння да 90 дзён

    Аднаразовая

    60 еўра

    120 еўра

    Двухразовая

    60 еўра

    120 еўра

    Шматразовая

    60 евро

    120 евро

    Доўгатэрміновая віза тэрмінам дзеяння да 1 года з дзелавымі і гасцявымі мэтамі паездкі

    Шматразовая

    60 еўра

    120 еўра

    Групавая віза

    Аднаразовая (з чалавека)

    10 еўра

    20 еўра

    Двухразовая (з чалавека)

    10 еўра

    20 евро

    Варыянт бясплатнага адкрыцця візы ў Рэспубліку Беларусь магчымы для:

    • уладальнікаў дыпламатычнага або службовага пашпарта;
    • дзяцей да 6 гадоў (грамадзянам Літвы і Польшчы, грамадзянам і асобам без грамадзянства Латвіі);
    • падлеткаў да 14 гадоў (выключэнне складаюць грамадзяне і асобы без грамадзянства, якія пражываюць у Вялікабрытаніі, Латвіі, Літве, Польшчы, ЗША);
    • замежных грамадзян і асоб без грамадзянства, якім неабходна наведаць Рэспубліку Беларусь у сувязі са смерцю або цяжкай хваробай блізкіх сваякоў (у гэтым выпадку падставай для выдачы візы з'яўляецца завераная тэлеграма і дакументы, якія пацвярджаюць сваяцтва);
    • грамадзян Літвы, якія хочуць наведаць месцы пахавання блізкіх сваякоў, размешчаных на тэрыторыі Рэспублікі Беларусь.

    Консульскі збор можа быць павялічаны на 50% пры разглядзе галоўным консульскім упраўленнем запытаў на выдачу візы асобам, якія пражываюць або якія з'яўляюцца грамадзянамі краіны, у якой няма беларускіх замежных устаноў, і на 200% - калі такія маюцца.

    Для атрымання медыцынскай дапамогі ў Рэспубліцы Беларусь або аздараўлення ў санаторыі замежным грамадзянінам можа быць адкрыта:

    • кароткатэрміновая віза (тып С), тэрмін дзеяння якой складае да 90 дзён, з правам адна-, двух-, шматразовага ўезду на тэрыторыю краіны і знаходжання ў ёй у названы прамежак часу;
    • доўгатэрміновая віза (тып D), тэрмін дзеяння якой складае да 1 года і дае права знаходжання ў Рэспубліцы Беларусь да 90 дзён, калі іншае не прадугледжана міжнароднымі дамовамі.

    Пакет дакументаў, якія грамадзянін павінен прадаставіць у консульства або прадстаўніцтва ў гэтым выпадку, павінен ўключаць у сябе дакументы візавай падтрымкі, якія пацвярджаюць мэту і ўмовы паездкі.

    Калі замежны грамадзянін мае намер прыбыць у Беларусь для аказання яму медыцынскай дапамогі (або суправаджае асобу, якой патрабуецца аказанне медыцынскай дапамогі), ён можа падаць хадайніцтва на адкрыццё як кароткатэрміновай, так і доўгатэрміновай візы. У гэтым выпадку мэта візіту - прыватная.

    Пакет дакументаў, якія падаюцца ў консульства або прадстаўніцтва, павінен уключаць у сябе дагавор платнага аказання медыцынскіх паслуг, заключаны з арганізацыяй аховы здароўя Рэспублікі Беларусь і які пацвярджае неабходнасць лячэння на працягу заяўленага тэрміну, у тым ліку атрыманага факсімільнай сувяззю або па іншых каналах сувязі.

    Калі замежны грамадзянін мае намер прыбыць у Рэспублiку Беларусь з мэтай аздараўлення ў санаторыі, з гэтай мэтай яму можа быць прадастаўлена толькі кароткатэрміновая віза. У гэтым выпадку мэта візіту - турызм.

    Пакет дакументаў у абавязковым парадку павінен уключаць у сябе арыгінал хадайніцтва санаторна-курортнай або аздараўленчай арганізацыі, аформлены на фірмовым бланку з пазначэннем яе поўнай назвы, месца знаходжання і тэлефона, мэты, тэрмінаў пражывання замежніка, паслуг, што аказваюцца яму, пацверджання рэзервавання пуцёўкі і поўнай або частковай папярэдняй аплаты паслуг, а таксама абавязацельствы санаторна-курортнай або аздараўленчай арганізацыі аб захаванні замежнікам правілаў знаходжання на тэрыторыі Рэспублікі Беларусь, змацаванага пячаткай.

    Тэрмін знаходжання замежнага грамадзяніна ў Рэспубліцы Беларусь не павінен перавышаць у гэтым выпадку 30 дзён.

    Карысныя рэсурсы

    Адміністрацыйныя рэсурсы